Selecteer een pagina

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n 50 ernstige hersensziekten. De ziekten die het meest voorkomen zijn de ziekte van Alzheimer, Lewy Body Dementie (LBD), Frontotemporale Dementie; ziekte van Pick  (FTD) en Vasculaire Dementie. De verwachting is dat dementie in 2030 de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn.

Dementie is een ziekte in de hersenen die ervoor zorgt dat mensen die aan deze ziekte lijden langzaam uit het leven glijden eerst mentaal dan fysiek.
Dementie is afgeleid van het Latijnse woord mens (mentie), dat geest betekent. Dementie betekent ont-geestelijking.
Dementie is een onomkeerbaar proces van steeds verdergaande geestelijke ontreddering, zodanig dat het normale, zelfstandige leven niet meer mogelijk is.
Dementie is een ziekteproces waarbij de patiënt heel langzaam achteruit gaat.

Daarbij hoort toenemende vergeetachtigheid, vooral voor nieuwe feiten.
Niet alleen vergeetachtigheid kan duiden op de eerste stadia van dementie, ook kleine veranderingen in gedrag of persoonlijkheid kunnen hierop wijzen

 Dat varieert van verlies in interesse in hobby’s, zenuwachtigheid, agressie of achterdocht, of het opeens regelmatig valse opmerkingen maken in het openbaar.

De ziekte dient zich geleidelijk aan. Soms duurt het tot wel twintig jaar tot het duidelijk wordt dat iemand de ziekte heeft. Nu wordt het vaak pas herkend aan een slechter geheugen. Maar het is ook niet ongebruikelijk dat mensen in het beginstadium van dementie een depressie hebben of geagiteerd zijn aan het einde van de dag. Dat laatste wordt veroorzaakt door het in de loop van de dag verspreiden van het afbraakproces in het brein.

Vergeten;
Vergeetachtigheid slaat
alleen op het geheugen.
Vergeetachtigheid verstoort het dagelijks leven niet.
Bij vergeetachtigheid worden
details van de gebeurtenissen alleen vergeten 

Dementie;
Dementie is meer dan vergeten.
Dementie is een ernstige stoornis in de informatie.
Klachten verergeren.
Wanneer er iets voorvalt, kan men het hele voorval zich niet meer herinneren 

Aantasting van de hersenen.

Door dementie worden bepaalde gedeelten van de hersenen aangetast. Door een verstoring in het overbrengen van neutronen. (  hersensignalen) Hierdoor ontstaan er letterlijk kinken in de kabels en worden boodschappen niet of niet meer goed overgebracht. Door deze aantasting sterven hersengedeelten af en deze herstellen niet meer. Volgens de wetenschap is een eiwit de veroorzaker van de ziekte van Alzheimer. Een bepaald eiwit zorgt voor de stagnering in de overbrenging van boodschappen in de hersenschors. Een stofwisselingsstoornis.  Bij bijvoorbeeld Alzheimer krimpt de hersenschors en lijkt uit te drogen.

 

 

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek