Wat veranderd er als je partner dementie krijgt?

De Vergeten Tuin bijeenkomst 18 december 2018

Deze goed bezochte avond werd door Corrie Aarts ingeleid de gast sprekers waren : Mien van Riel en Anita Jansen. 

Mien is de tante van Anita, afwisselend vertelden ze over hun ervaring: Anita met haar moeder en Mien over haar zus (een van de drie zussen die dementie hebben gekregen).

Hoe het proces begon, hoe het verloop tot nu toe is, hoe moeilijk het is om goed af te stemmen omdat dan er wel helderheid is dan weer niet, hoe moeder (en zus) gefrustreerd kan zijn als iets niet lukt. Hoe moeder zo haar best doet om het toch maar goed te doen: “ik vecht er tegen” en hoe lastig dat af en toe is. De relatie veranderd als binnen het gezin iemand dementie krijgt. Met moeder is dit moeilijk bespreekbaar te maken maar met haar vader heeft Anita het er wel over. Ook over de toekomst als het thuis niet meer zal gaan. Maar zo verteld Anita het proces bij mijn moeder gaat heel langzaam heel geleidelijk, dus komt tijd komt raad.

Mien zegt dat zij heel open is over de dementie binnen haar familie, en dat helpt haar om erover te kunnen vertellen en tegelijkertijd is zij daarmee ook een steun voor mensen die het moeilijk vinden erover te praten. Zelf heeft ze veel gelezen en lezingen bijgewoond over dementie en weet er intussen veel vanaf. Maar zo zegt ze, telkens leer ik weer iets nieuws ook door de avonden van De Vergeten Tuin. Het wordt daardoor steeds makkelijker een en ander bespreekbaar te maken.

Na de pauze was er ruimte voor vragen: zoals een moeder die weigert te eten, wat moeten we daar aan doen? Allerlei tips : samen eten, gezellige tafel, lievelingshapjes etc werden aan gedragen echter niks helpt, en soms moet je dan een lange adem hebben en blijven proberen .. tja tot het echt niet meer gaat. Dan rest rechtelijke machtiging of accepteren dat het echt niet meer gaat.

Onder een hartelijk applaus werd de boeiende avond afgesloten. Met veel dank voor Anita en Mien voor openhartigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top