Selecteer een pagina

Thema avond:

Weerstand bij dementie.

Gastspreekster: Laura Hoeksema

Laura legt uit wat de zorgwinkel is, deze naam klopt niet bij de doelstelling. In deze winkel worden mensen geïnformeerd met hulpvragen over hulpmiddelen, er worden geen hulpmiddelen verkocht.

Wat is weerstand:
Voorbeelden zijn; niet gewassen willen worden.
Alle hulp afwijzen.
En hoe doorbreek je dat gedrag, er is geen passend antwoord, elke dag geageerd iemand met dementie anders. Kijk altijd wat er vooraf ging aan de weerstand.

Fase 1 van dementie is; het bedreigde ik.
Het menselijk brein bestaat kort gezegd uit 2 delen het verstandelijk vermogen en het emotionele brein.

In het verstandelijk vermogen komen de geheugen gaten. De emotie neemt het over en daardoor kunnen mensen met dementie onredelijk worden, of letterlijk ontploffen. Het verstandelijk brein houdt normaal gesproken het emotionele brein onder controle.

Mensen met dementie raken veel eerder in paniek doordat het geheugen, hun in de steek laat.
bedenk maar eens wat het met je doet als je in een onbekende omgeving komt en niet weet waar je naartoe moet.

Rijvaardigheid bij dementie. Mensen met de diagnose mogen geen auto meer rijden, dit moet gemeld worden bij het CBR. Zij zijn dan ook niet meer verzekerd.
Dit kan voor de persoon met dementie een enorme impact hebben. Laat dit bericht dan ook brengen door een professional, en niet als familie.

Bij weerstand moet je als mantelzorger meer op het emotionele brein gaan zitten, om de situatie te begrijpen.

Cursus omgaan met dementie kan helpen, vooral ook om je geduld te bewaren.

Wanneer mensen met dementie gaan wandelen of dwalen kan een GPS systeem een uitkomst zijn. Info hierover is verkrijgbaar in de geheugenwinkel.

Wat doen we tijdens de feestdagen?
Zorg voor een kleiner gezelschap voor de persoon met dementie. Kijk voor meer tips op deze website.

Het laatste nieuws

Omgaan met achterdocht en afhankelijkheid

Achterdocht en afhankelijkheid Door dementie verliezen mensen grip op hun leven. Dit kan leiden tot achterdochtig, afhankelijk en angstig gedrag. Hoe ga je daarmee om? Omgaan met achterdocht bij dementie Achterdocht is een symptoom van dementie. Het komt veel voor. Je...

Lees meer

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer?

Wat kun je verwachten na diagnose alzheimer? Artsen kunnen verloop nu iets beter voorspellen Artsen kunnen beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze bijvoorbeeld nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst....

Lees meer

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer? Een vorm van suikerziekte in de hersenen. Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek