Selecteer een pagina

Ziekte van Korsakov.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov

Wie kent het niet?
Na een wedstrijdje tennis samen afsluiten met een glaasje wijn of iets sterkers.
Gepensioneerd, en alle tijd aan jezelf. Voor jou is het voortaan “alle dagen zondag” en ja, wat voor kwaad kan het nou een paar glaasjes per dag.
En daar zit nu juist het gevaar. Doordat je elke dag je grenzen verlegd met alcohol gebruik, merk je niet dat je langzaam maar zeker steeds vaker, maar ook meer gaat drinken.
Het is daarom goed, om eens naar je werkelijke alcohol gebruik per dag te kijken als jij jezelf in bovenstaande tekst herkent.
Door langdurig overmatig alcoholgebruik ligt het syndroom van Korsakov op de loer.

Het syndroom van Korsakov wordt vaak onder dementie geschaard, maar officieel is dit geen variant van de ziekte. Bij deze hersenaandoening is er ook sprake van geheugenverlies, maar dit wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. We hebben de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov voor je op een rij gezet.

Van fantasieverhalen tot faalangst: hoe merk je dat iemand aan dit syndroom leidt?

Wat is het syndroom van Korsakov.
Het syndroom van Korsakov is een hersenaandoening die ontstaat bij een ernstig gebrek aan vitamine B1. Deze vitamine heb je nodig voor een goede werking van je hartspier en je zenuwstelsel, en daarmee heeft dit dus ook invloed op je hersenen. Het syndroom van Korsakov komt in Nederland voornamelijk voor bij mensen met een ernstig en langdurig alcoholprobleem, die zichzelf zwaar verwaarlozen. Hierdoor eet iemand vaak slecht of helemaal niet, waardoor er een vitaminetekort ontstaat. En dat leidt tot een gebrek aan vitamine B1.

In uitzonderlijke gevallen kan Korsakov ook ontstaan na een hongerstaking, ernstig zwangerschapsbraken, een eetstoornis of na een maagverkleining.

De symptomen van Korsakov.
Er zijn een aantal symptomen waaraan je het syndroom van Korsakov kunt herkennen:

  • Geheugenverlies: hierbij vergeet iemand gebeurtenissen van kortgeleden. Vaak kan iemand zich oudere momenten wel herinneren.
  • Moeite met tijd en plaats: iemand kan zich moeilijk oriënteren op het gebied van tijd een plaats en moeite hebben om gebeurtenissen op chronologische volgorde te ordenen.
  • Moeite met personen herkennen

Geheugenproblemen verbergen
Vaak zal een persoon met het syndroom van Korsakov zijn geheugenverlies niet willen toegeven, waardoor hij of zij de gaten opvult met fantasieverhalen. Dit wordt ook wel ‘eerlijk liegen’ of ‘confabuleren’ genoemd. Iemand met Korsakov is er namelijk van overtuigd dat hij of zij de waarheid spreekt.

Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Een glaasje rode of witte wijn bij het eten, champagne als er iets te vieren is of glühwein op een koude avond: af en toe kan een alcoholische versnapering heerlijk zijn. Maar als je dagelijks alcohol drinkt, kan dat wel vervelende gevolgen hebben.

 

Niet alleen lichamelijk doet het veel, maar ook op je mentale gezondheid kan het flink wat invloed hebben als je elke dag alcohol drinkt.

Lichamelijke gevolgen van dagelijks alcohol drinken
We weten wat alcohol op de korte termijn doet: het heeft een verdovende werking. Daardoor sta je soms wat wankel op je benen, ben je minder gevoelig voor pijn en voelt het soms alsof er watten in je hoofd zitten. Na een nachtje slapen is dat vanzelf weer over, waarna je misschien alleen nog zit met de kater.

Leverproblemen
Maar als je dagelijks alcohol drinkt, zijn de gevolgen een stuk heftiger. Overmatig alcoholgebruik is echt een aanslag op je lichaam, vooral als je het langdurig doet. Zo moeten je darmen, maag en vooral je lever heel hard werken om de alcohol af te breken. Daardoor kunnen zij hun ‘normale’ functies minder goed uitoefenen, wat voor klachten als diarree en maagpijn kan zorgen. Vooral voor de lever heeft dagelijks alcohol drinken vaak veel gevolgen. Je lever kan flink wat hebben, maar als het te veel wordt kun je leverproblemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan leververvetting, een leverontsteking of leverfalen. Allemaal aandoeningen die ernstig en soms levensbedreigend kunnen zijn.

Slecht immuunsysteem
Ook je natuurlijke immuunsysteem lijdt flink onder overmatig alcoholgebruik. Je neemt niet meer voldoende voedingsstoffen op en krijgt niet voldoende rust, waardoor je lichaam aanzienlijk slechter voorbereid is op een virus of bacterie. Ten slotte hebben vrouwen die meer dan één glas alcohol per dag drinken volgens het Voedingscentrum een verhoogde kans op borstkanker. Ook de kans op tumoren in de longen, darmen en mond nemen toe als je elke dag drinkt.

Mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken
Dagelijks alcohol drinken heeft niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal vaak grote gevolgen. Op korte termijn helpt alcohol je misschien te ontspannen, kun je al je zorgen even vergeten en ben je simpelweg happy. Maar als je elke dag een paar wijntjes drinkt, kan dat effect aanzienlijk veranderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je op langere termijn juist meer last kunt krijgen van angsten, stemmingswisselingen en depressiviteit. Soms komen ook hallucinaties voor bij mensen die elke dag alcohol consumeren. Daarnaast neemt de kans op het syndroom van Korsakov aanzienlijk toe, door het tekort aan vitamine B1 dat ontstaat. Dit lijkt een beetje op dementie, waarbij klachten als geheugenverlies, verwarring en confabuleren (zogenaamd eerlijk liegen) voorkomen.

Alcoholverslaving
Natuurlijk ligt ook verslaving altijd op de loer. We spreken van alcoholverslaving wanneer je alcoholgebruik zorgt voor significantie beperkingen in je leven, zowel lichamelijk als psychisch. Bijvoorbeeld als je niet zonder drank denkt te kunnen slapen, of wanneer je niet meer kunt werken door je alcoholisme. Als je écht langdurig heel veel drinkt, kan je brein zelfs krimpen en je IQ dalen. Het is dus belangrijk om op tijd hulp te zoeken, als je dat nodig denkt te hebben.

Denk je dat je te veel drinkt en wil je daar hulp bij? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je helpen vast te stellen of je een alcoholprobleem hebt en hoe je hier hulp voor kunt krijgen. Je kunt ook anomiem met vragen rondom alcoholgebruik terecht bij Alcoholinfo.

 Faalangst
Door het geheugenverlies kunnen mensen met Korsakov in probleemsituaties komen, die zij zelf niet kunnen oplossen. Hierdoor ontstaat onzekerheid of faalangst. Sommige mensen trekken zich door dit gevoel terug en nemen geen initiatieven meer, terwijl anderen hier juist agressief door worden.

Blijvende situatie
Wanneer iemand het syndroom van Korsakov heeft, dan is dit blijvend. De geheugenstoornis is dus niet omkeerbaar. Een acute fase Korsakov is wel af te wenden, door iemand tijdig een hoge concentratie aan vitamine B1 toe te dienen. Daarbij is het belangrijk dat die persoon geen alcohol meer drinkt en gespecialiseerde zorg en behandelingen krijgt. Hoe ernstig de situatie is, dat hangt af van hoeveel alcohol iemand drinkt, hoe lang hij of zij al verslaafd is, wat de lichamelijke conditie is en hoe groot het vitamine B1 tekort is.

Bron; Margriet i.s.m. healtline

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek