Selecteer een pagina

Nederlanders niet goed voorbereid op hun oude dag: dit kun je nu al doen

Ben je al goed voorbereid op je oude dag? Uit onderzoek van ActiZ, de koepel voor ouderenzorg, blijkt dat Nederlanders amper voorbereid zijn op de zorg die ze in de toekomst als oudere nodig hebben. En dat is volgens ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken iets om je zorgen over te maken.

“Als je op tijd begint met voorbereiden, kun je heel veel problemen voorkomen.”

Slecht voorbereid op oude dag

Volgens het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder duizend mensen, heeft ruim 80 procent nog helemaal niets geregeld voor hun toekomstige zorg. Ook praten over de oude dag is niet populair: meer dan de helft van de mensen praat hier niet met anderen over. Vooral 50-plussers erkennen dat ze hier niet mee bezig zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze zichzelf nog te jong vinden of simpelweg niet weten wat ze nu al kunnen regelen. Ook het argument dat oud worden nog lang duurt en dat er in de tussentijd van alles kan veranderen, werd vaak genoemd. Maar een kwart van de ondervraagden denkt regelmatig na over hun oude dag.

Niet alleen voor jezelf

Volgens Westerlaken is het belangrijk dat je een afvinklijstje maakt, zodat je weet wat je nu al kunt doen om goed oud te worden. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je naasten. “We weten dat voorbereiding zo ontzettend belangrijk is. De zorg voor ouderen verandert enorm: het aantal ouderen stijgt gigantisch, terwijl het personeel veel minder hard meegroeit. Dit doet een groot beroep op de samenleving, die zorgzamer moet worden.”

 Lees ook:
Een paar vriendinnen hebben een ouder verloren, maar iedereen heeft de handen vol aan de (overgebleven) oudjes

Wat kun je zelf regelen?

Er zijn een aantal dingen die je volgens de ActiZ-voorzitter zelf kunt regelen. Ga onder andere door je woning: is die al drempelvrij? Kijk ook naar de mensen om je heen. Heb je naasten die je in de toekomst kunnen helpen met alledaagse taken? “Vaak denken mensen dat als je ouder wordt, de waarde van je leven minder wordt,” vertelt Westerlaken. “Maar als je op tijd begint met voorbereiden, kun je ook heel veel problemen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld eenzaamheid of het risico op vallen.”

Ben je benieuwd welke aanpassingen je na je zestigste al kunt doen aan je woning? Lees dan dit artikel: Deze 10 woonaanpassingen zijn belangrijk om te maken na je zestigste

Zorgen voor anderen

Uit het onderzoek blijkt wel dat Nederland bereid is om te zorgen voor goede ouderenzorg. Zo willen mensen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, gezonder eten en zijn ze ook bereid om hun woning aan te passen of te verhuizen naar een meer geschikte woning. Daarnaast denken we niet alleen aan onszelf, maar wil driekwart van de Nederlanders voor hun eigen partner zorgen. 64 procent geeft aan te willen zorgen voor mensen uit de buurt, vrienden en kennissen en voor de eigen ouders. “De bereidheid om voor elkaar te zorgen is er gelukkig al. Dat is mooi, want de uitdagingen in de zorg zijn niet alleen het probleem van de ouderenzorg, maar van heel Nederland,” benadrukt Westerlaken.

Veel mensen krijgen te maken met mantelzorg. Het grootste deel van die zorg komt nog steeds op de schouders van vrouwen te liggen. Soms is het mantelzorgen zó belastend, dat het ten koste van jezelf gaat. In dit artikel over mantelzorgen boven je zestigste, vertellen deskundigen wat je hierover wilt weten.

Bron; Margriet

 

Het laatste nieuws

Ingrid: ‘Ik moest bedenken: wat kan er nog wél?

Ingrid: ‘Ik moest bedenken: wat kan er nog wél? Gewoon in het moment zijn, mét haar was het antwoord’ Ingrid Keestra (53) was vijftien jaar mantelzorger van haar moeder die alzheimer had. Ze is marketingadviseur, getrouwd en heeft een zoon van 22. “Ik bezocht mijn...

Lees meer

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit Met of zonder dementie: elkaar aanraken en liefhebben blijven belangrijk. Door dementie kan de relatie met je partner veranderen. De manier waarop je intiem bent met elkaar, kan ook veranderen. Het is soms even zoeken naar een nieuwe manier....

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek