Selecteer een pagina

Zo herken je een vochttekort

Hoge temperaturen zijn heerlijk, maar vragen ook om de nodige alertheid. Vaak hebben we niet door hoeveel vocht we verliezen. Alleen al door te zweten, maar ook door bepaald medicijngebruik verliezen we soms (te) veel water. Herken jij een van de symptomen van een vochttekort? Dan moet je extra alert zijn voor het gevolg: uitdroging.

Uitdroging

Dat vraagt om wat uitleg, want wat is uitdroging precies? Thuisarts legt uit dat meer dan de helft van het lichaam uit water bestaat. Vocht is dan ook heel belangrijk voor je gezondheid, bijvoorbeeld voor de bloedsomloop, de spijsvertering, de werking van hart en nieren en het reguleren van je lichaamstemperatuur.

Uitdroging is een tekort aan water in je lichaam. Dit kan komen door te weinig vochtinname, te veel vochtverlies (zoals zweten met warm weer) of een combinatie van beide. Als je vocht verliest, verlies je vaak ook zouten en gezonde voedingsstoffen.

Oorzaken van uitdroging

Uitdroging ontstaat dus op het moment dat je te weinig vocht binnen krijgt, of te veel vocht verliest. Vocht verlies je bijvoorbeeld bij overgeven en diarree, maar er zijn ook andere factoren waarbij je het vaak niet eens doorhebt. Bij warm weer zweten we veel en onbewust raakt je lichaam dan veel vocht kwijt. Datzelfde geldt voor bepaalde medicijnen waarbij je veel moet plassen, ook dan kun je onbewust veel vocht kwijtraken.

Een andere, onopvallende, oorzaak: op latere leeftijd heb je minder snel een dorstgevoel. Hierdoor denk je geen dorst te hebben, maar heeft je lichaam wel vocht nodig.

Vochttekort herkennen

Vochttekort met als gevolg uitdroging herken je aan de volgende symptomen:

 • niet of weinig plassen
 • donkere urine
 • dorst
 • droge mond en tong
 • hoofdpijn
 • verstopping
 • snelle ademhaling
 • snelle hartslag
 • diepliggende ogen
 • koude armen en benen
 • weinig of niet transpireren, terwijl het warm is
 • verminderde elasticiteit van de huid
 • lusteloosheid
 • neiging flauw te vallen
 • verwardheid
 • sufheid
 • meer dan één kilo afvallen per dag

Lees ook:
Met déze truc weet je meteen of je te weinig water drinkt

Advies bij warm weer

Met warm weer moeten we dus extra opletten, maar hoe doe je dat? Vaak is de dag ingaan met de intentie ‘vandaag ga ik genoeg drinken’ niet genoeg. Vooral ouderen mensen zijn bang dat ze erg vaak naar toilet moeten als ze meer drinken. Daarom drinken ze niet genoeg. Zorg dat je bij elke dagelijkse activiteit, van tandenpoetsen tot een bezoek aan de wc, een glas water leegdrinkt. In een glas zit ongeveer 200 milliliter, dus wil je aan de aanbevolen twee liter per dag komen, dan gaat het om minimaal tien dagelijkse activiteiten. Wanneer je moeite hebt met water drinken, kun je ook voor maaltijden kiezen die veel vocht bevatten, zoals soep, kwark, pap, vla, ijs (dat is niet zo erg) en fruit. Drink liever geen alcohol, want hierdoor verliest je lichaam meer vocht.

Heb je een ziekte waardoor je maar beperkt vocht mag innemen, zoals hartfalen of een nierziekte, of gebruik je plaspillen? Overleg dan met je huisarts hoeveel je mag drinken.

Behandeling van uitdrogingsverschijnselen

Bij milde uitdrogingsverschijnselen is het verstandig eerst je vochtgehalte aan te vullen, adviseert Gezondheidsplein. Omdat er niet alleen sprake is van vochttekort, maar ook aan zouten en essentiële suikers, kun je wat zoets en zouts drinken. Denk aan een glas limonade of een bouillonsoep.

Je kunt er ook nog voor kiezen om ORS in te nemen. Dit is een mengsel van zouten en glucose wat je moet oplossen in water. Mensen nemen dit vaak als ze buikgriep hebben en daardoor veel braken of diarree hebben. Dit mengsel vult dan je nodige zouten en suikers aan. ORS is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Let op, uitdroging kan gevaarlijk zijn. Voor baby’s, kinderen en ouderen geldt dan ook: neem direct contact op met je huisarts of de spoedeisende hulp bij de eerste tekenen van uitdroging.

Bron; margriet

Het laatste nieuws

Pijn bij dementie

Pijn bij dementie Door de dementie kan je naaste zelf moeilijk pijn aangeven. We geven je de signalen waarop je kunt letten. Pijn herkennen bij je naaste met dementie kan lastig zijn. Door de dementie kan je naaste pijn moeilijker zelf aangeven. Pijn heeft invloed op...

Lees meer

Functies van je hersenen

Functies van je hersenen Zonder dat je erbij nadenkt, zijn je hersenen belangrijk bij alles wat je doet. Van bewegen tot praten en van onthouden tot slapen. Dag in dag uit, dag en nacht. Wat je hersenen allemaal ongemerkt voor je regelen, lees je op deze pagina. ...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192

Onze sponsoren

Andreaskerk Hilvarenbeek