Selecteer een pagina

Ans opent met de woorden dat dementie een verzamelnaam is voor meerdere soorten ziekten aan de hersenen.

Bij dementie gaat het vaak om de ziekte van Alzheimer zo’n 2/3 deel van getroffenen heeft Alzheimer.

Ook vasculaire dementie komt vaak voor.

Bij Alzheimer gaat het sluimerend, het begint vaak bij het kort termijn geheugen in de taal.

Deze ziekte tast de hersenschors aan.

Bij vasculaire dementie gaat het om kleine bloedinkjes in de hersenen die telkens een stukje van het brein aantasten. Zo blijven er delen ongeschonden en andere delen worden aangetast.

Dit kan voor de omgeving erg verwarrend zijn, ze kunnen vertellen wat ze in de krant hebben gelezen, maar herkennen jou niet.

Erfelijkheid komt eerder voor bij jonge mensen met dementie, helaas is er nog geen afdoende behandeling. Alles wat nu in onderzoek is vertraagd de ziekte maar lost niets op.

Door goed voor jezelf te zorgen kun je alles doen om in de juiste conditie te blijven: bewegen, weinig vet, sociale contacten vasthouden.

Wat te doen als iemand niks wil terwijl er een vermoeden van dementie is:

Je kunt iemand niet dwingen, echter als bekend is wat er aan de hand is kan men handelen een erop inspringen, en dus beter mee omgaan.

Begrip komt vanuit de omgeving als bekend is wat er speelt.

Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het vragen rondje.

Ook het onderling delen met elkaar blijkt ook nu weer waardevol.

Het laatste nieuws

Waar ontstaat dementie

De plek van dementie in de hersenen Dementie wordt veroorzaakt door tientallen verschillende ziekten. Alle ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze de hersenen beschadigen. Welke gedeeltes van de hersenen worden beschadigd, verschilt vaak per ziekte. Zeker in het begin...

Lees meer

Ziekte van Korsakov.

Ziekte van Korsakov. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van het syndroom van Korsakov Wie kent het niet? Na een wedstrijdje tennis samen afsluiten met een glaasje wijn of iets sterkers. Gepensioneerd, en alle tijd aan jezelf. Voor jou is het voortaan “alle dagen...

Lees meer

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie

Omgaan met hulpweigering van mensen met dementie Als je naaste weigerachtig of achterdochtig is, kan dit door dementie komen. We hebben een paar tips om je te helpen hiermee om te gaan. Vooral in het omgaan met beginnende dementie kan je voor verrassingen komen te...

Lees meer

Alles over dementie

Onderstaand hebben we onze artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën die voor jou of je naaste relevant kunnen zijn.
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Algemene informatie

Kvk nummer: 61812277
NL15 RABO 0300 6088 96
RSIN-nummer: 854499192